De zwemtak van PSV is opgericht in april 1942 als onderdeel van de Philips bedrijfssporten. Sinds februari 2003 gaan de verschillende sporten als zelfstandige verenigingen door het leven. De sporten die vallen onder de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (wedstrijdzwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen en schoonspringen) zijn nog steeds verenigd onder één naam: PSV Zwemsporten. PSV Zwemmen is de afdeling wedstrijdzwemmen binnen deze omnivereniging. De thuisbasis van de vereniging is het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven.

Van oudsher is PSV Zwemmen een toonaangevende club in Nederland die meerdere Olympische- en wereldkampioenen voortgebracht heeft. Bekende zwemmers zoals Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Marcel Wouda, Hinkelien Schreuder, Inge Dekker en Marleen Veldhuis hebben bij PSV de basis gelegd voor hun succes. PSV was de eerste vereniging in Nederland die midden jaren ’90 een professioneel zwemteam heeft opgezet. Het Nationaal Zweminstituut Eindhoven is groot gemaakt door succesvolle coaches als Jacco Verhaeren en Marcel Wouda en geldt als voorloper van de huidige nationale trainingscentra van de KNZB.

Ook na de splitsing met NZE bleef PSV op amateurbasis een succesvolle vereniging in het Nederlandse wedstrijdzwemmen. Sinds het seizoen 2013-2014 is PSV de onbetwiste landskampioen van Nederland. Onze zwemmers en estafetteteams werden vele malen Brabants kampioen en Nederlands kampioen, waarmee medaille- en puntenklassementen winnend werden afgesloten. Ook op internationaal niveau laten de zwemmers van PSV regelmatig indrukwekkende prestaties zien, zoals bij het internationale zwemfestival in Aken, in het Worldcup circuit of zelfs de Europese kampioenschappen.

Is PSV een vereniging voor jou? Lees meer over onze missie en visie, de algemene informatie over zwemmen bij PSV of over het lid worden van de vereniging.