Team in de schijnwerper: minioren A

Het miniorenteam is dit seizoen heel succesvol. We spraken erover met verantwoordelijk trainster Chantal de Lau die naast haar studie heel wat uren doorbrengt met de jongens en meisjes minioren.

Als je het team van de minioren A in drie woorden zou moeten omschrijven, welke woorden zijn dat dan?
“Gedreven, sociaal, leergierig. Wat ik heel mooi vind is dat ze allemaal persoonlijke doelen hebben, maar als individu binnen een individuele sport nog zo leuk en gezellig naar anderen toe zijn.”

Het team van de minioren A bevat kinderen van verschillende nationaliteiten. Welke invloed heeft dat op het team en op jouw manier van training geven?
“Ik moet zeggen dat ik en de (nieuwe) buitenlandse zwemmers heel erg geluk heb met de zwemmers die in de minioren A zitten. Iedereen die nieuw bij de minioren A komt wordt door de zwemmers met open armen ontvangen en de kinderen vinden het super leuk om diegene te helpen. Als trainer moet ik vooral rekening houden met de taalbarrière. Dit doe ik op verschillende manieren:

  • Ik let, vooral als er net een nieuwe buitenlandse zwemmer is, met de baanindeling op dat er altijd iemand anders in de baan ligt die de Nederlandse uitleg snapt en het kan vertalen.
  • Als een buitenlandse zwemmer net nieuw is geef ik standaard een lijstje met veelgebruikte Nederlandse zwemtermen en de Engelse vertaling, zodat ze deze kunnen leren als ze dat fijn vinden.
  • Ik doe alle oefeningen zo veel als ik kan voor tijdens mijn uitleg.
  • Soms is er zelfs de mogelijkheid dat 1 trainer degene die geen of niet zo goed Nederlands kunnen apart neemt om de kern uit te leggen.
  • Soms gooi ik tussen de uitleg ook snel de Engelse vertaling er tussendoor.
  • Handen en voeten werk! Daar kom je ook ver mee.

Hoe kijk je terug op het eerste halfjaar van dit seizoen?
“Het eerste half jaar is tot nu toe succesvol gegaan. We hebben op veel verschillende vlakken goede dingen meegemaakt. Als team hebben we leuke dingen kunnen doen, onder andere: samen klimmen, sinterkerst, rentraining.

Er zijn ook veel verbeteringen op technisch en mentaal gebied geweest. En daarnaast mogen natuurlijk de zwemprestaties niet ontbreken. Veel zwemmers hebben grote stappen gemaakt en voor een aantal jongens was het worden van Nederlands Estafettekampioen natuurlijk een absoluut hoogtepunt.”

Waar wil je de komende maanden nog aan gaan werken met dit team?
“Ik wil vooral verder gaan met waar we mee bezig zijn. Waar we momenteel in de training veel mee aan het werk zijn, is het niet bang zijn om moe te worden tijdens een race. Ik probeer ze hierin te laten zien dat ze veel meer kunnen dan ze eigenlijk denken en dus niet zo voorzichtig hoeven te beginnen aan een race. Hierin maken de kinderen mooie stappen en ik hoop dat we hier de komende maanden nog beter in worden. Daarnaast hoop ik nog veel leuke uitjes en wedstrijden met het team te kunnen beleven. Dit zodat we met zijn allen veel goede herinneringen maken en plezier hebben, wat altijd bevorderlijk is op sportief vlak.”

Wanneer ga jij na een training met een voldaan gevoel naar huis?
“Ik moet zeggen dat het niet vaak voorkomt dat ik niet met een voldaan gevoel naar huis ga. Ik ben voldaan als ik plezier heb gehad met de zwemmers, ik zie dat de zwemmers het ook naar hun zin hebben gehad en ik het gevoel heb dat ik iets waardevols heb toegevoegd aan de training.”

Je bent pas uitgeroepen tot sportcoach van het jaar in de gemeente Valkenswaard. Wat wil jij als coach nog gaan bereiken?
“Klopt, dat had ik niet zien aankomen. Ik was heel vereerd, maar weet zeker dat ik dit niet bereikt had zonder de topzwemmers die ik heb. Niet alleen de talenten die zij in zich hebben, maar ook het plezier dat ze mij, zichzelf en elkaar geven. Ik ben ervan overtuigd dat zwemmers daardoor nog harder gaan. Ikzelf als coach heb geen grote ambities. Mijn hart ligt bij de minioren. Ik wil graag het beste uit de zwemmer halen en zorgen dat de zwemmers nog meer plezier in het zwemmen beleven dan dat ze al hebben!”