Juniorenteam PSV Zwemmen kampioen van Nederland

Tijdens het NJK zwemmen van 16 tot en met 18 juni heeft het juniorenteam van PSV de Titus Mennen bokaal gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan de club die bij nationale juniorenkampioenschappen het best presteert. Daarmee heeft de Eindhovense zwemclub al twee keer op rij officieel het sterkste juniorenteam van Nederland. Het mag dan ook niet verbazen dat veel zwemmers individueel in de prijzen vielen op verschillende afstanden.

Nederlands record en kampioenschapsrecords

Een drietal zwemmers van PSV Zwemmen zorgde voor wel heel memorabele momenten. Frederique Nijziel zwom een nieuw Nederlands record op de 100 meter vlinderslag voor meisjes van 12 jaar. Dat record stond al bijna tien jaar onbedreigd in de boeken. Daarnaast was er een kampioenschapsrecord voor Tiago Fonseca Gomes op de 200 meter vlinderslag en voor Nina Zusterzeel op de 100 meter schoolslag.

In totaal hadden 28 zwemmers van PSV Zwemmen zich gekwalificeerd voor het NJK dat in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion werd georganiseerd. Dat was niet alleen het grootste team, maar ook het meest diverse met starts op alle onderdelen. Een prima uitgangspunt voor het winnen van de nationale titel.

“Dit is een investering van een aantal jaren”

Juniorentrainer Nick Jansen kijkt zeer tevreden terug op het weekend. “Het resultaat van dit weekend is een investering van een aantal jaren. Zo’n sterk en divers team staat er niet in een keer. Het was altijd mijn doel om deze bokaal te winnen. Dat gebeurt nu al voor de tweede keer achter elkaar en dat is natuurlijk een prachtige prestatie.”

Hoewel hij ambitieus is, weet Nick Jansen goed te doseren bij zijn pupillen. “Het is voor mij de kunst om het niet te spannend te maken. Zwemmen moet vooral leuk zijn. Ik benadruk altijd maar dat we naar zo’n kampioenschap gaan om te leren en een mooie wedstrijd te zwemmen.”

Het juniorenteam van PSV Zwemmen ligt wekelijks heel wat uren in het water om hun trainingsprogramma af te werken. Dat is ook voor trainer Nick Jansen een hele tijdsinvestering. “Het begeleiden van de sporters geeft mij de voldoening om hiermee door te gaan. Je ziet de zwemmers als persoon groeien en bouwt een goede band met ze op.”

De kracht van het team

“Of er ook toekomstig Olympisch kampioenen tussen zitten? Wie weet. Ik laat me verrassen. Er is veel mogelijk en dat moeten we vooral als team bewerkstelligen. De zwemmers die er bovenuit steken, kunnen profiteren van het sterke team waar ze deel van uitmaken. We hebben in ieder geval een aantal zwemmers die snel genoeg zijn om deel te nemen aan Europese kampioenschappen. Dat belooft wat.”