Om toegelaten te worden tot het PSV Talentcentrum moet je niet alleen hard kunnen zwemmen. Dit is natuurlijk wel een belangrijk aspect, maar veel belangrijker is hoeveel potentie tot verbetering er nog is en of de sporter dit ook kan realiseren met behulp van het TC. In deze analyse wordt onder andere het motorisch leervermogen, het oppakken van nieuwe informatie en de huidige trainingssituatie meegenomen.

Het Talentcentrum is bedoeld voor junioren en jeugd zwemmers. Een zwemmer kan zich nomineren voor het TC bij elk regionaal kampioenschap of nationaal kampioenschap door aan onderstaande niveautijden voor zijn/haar leeftijd te voldoen.

Op het moment dat een zwemmer aan het gevraagde niveau voldoet, kan hij/zij zelf een motivatiebrief sturen aan de TC coach. Daarna zal de zwemmer met zijn/haar eigen trainer uitgenodigd worden om vier proeftrainingen mee te doen. Naderhand zal er een gesprek plaatsvinden met zwemmer, ouders/verzorgers en de trainer, waarin wordt besloten of het een goede keuze voor de zwemmer is om lid te worden van het PSV Talentcentrum.

Voor de oudste minioren die in het volgende seizoen junior worden, wordt gekeken naar prestaties op de minioren finales en jaargangfinales. Deze zwemmers zullen in principe uitgenodigd worden door de TC coach, maar het staat natuurlijk ook vrij om zelf contact op te nemen.

Het lidmaatschap van het TC duurt in principe twee jaar voor externe zwemmers. In deze tijd heeft de zwemmer de kans om zich te ontwikkelen met faciliteiten die hij/zij bij de eigen vereniging niet heeft.

Leeftijd Jongens Meisjes
Minioren 5 F-tijd op minimaal een 100m
Minioren 6 F-tijd op minimaal een 100m
Junioren 1 E-tijd E-tijd
Junioren 2 E-tijd E-tijd op meerdere afstanden of 1 D-tijd
Junioren 3 D-tijd E-tijd op meerdere afstanden of 1 D-tijd
Junioren 4 D-tijd
Jeugd 1 C-tijd D-tijd

De MSS-tijden zijn terug te vinden op de website van de KNZB. Deze niveautijden zijn voor het seizoen 2017-2018. Elk seizoen zal er opniew gekeken worden naar het minimale niveau dat nodig is om aan te sluiten bij het PSV Talentcentrum.